Att tänka på vid ombyggnader och ändringar i din lägenhet

Funderar du på att fräscha upp köket eller kanske slå ihop två rum till ett? Spännande! Innan du börjar planera nästa renoveringsprojekt är det bra att ha koll på vad som gäller när du vill göra ombyggnader och ändringar i din bostadsrätt.

Vad får du göra?

Som bostadsrättsinnehavare har du rätt att göra en hel del förändringar i din lägenhet. Du kan till exempel:

  • Måla om och tapetsera: Ge hemmet ett personligt uttryck med nya färger och tapeter.
  • Byta ut vitvaror: Vill du ha en ny spis eller kylskåp? Inga problem, så länge de är korrekt installerade.
  • Lägga nytt golv: Parkett, laminat eller kanske klinker i hallen?

Vad behöver du tillstånd för?

För mer omfattande förändringar krävs styrelsens godkännande. Det gäller exempelvis:

  • Bärande väggar: Att riva eller flytta en bärande vägg kan påverka hela byggnadens stabilitet. Här behövs alltid styrelsens tillstånd och ibland även ett godkännande från byggnadsnämnden.
  • Ändringar i VVS-systemet: Ska du flytta på köket eller dra om avloppen? Eftersom det kan påverka fler lägenheter krävs även här styrelsens godkännande.
  • Ändringar i ventilation och el: Om du ska göra ingrepp i ventilationssystemet eller dra om elen kan det påverka husets funktion och säkerhet. Sådana arbeten kräver både behörig fackman och tillstånd.

Hur går du tillväga?

  1. Skicka in en ansökan: Skicka en skriftlig ansökan till styrelsen med en beskrivning av vad du vill göra och gärna ritningar om det behövs.
  2. Invänta svar: Styrelsen tar ställning till om åtgärden kan godkännas eller om mer information behövs.
  3. Börja renovera: När du fått ett godkännande är det bara att sätta igång, men glöm inte att följa de regler och villkor som eventuellt satts upp.

Att tänka på

  • Informera grannarna: Oavsett om det krävs tillstånd eller inte kan det vara en god idé att informera dina grannar i förväg om att du planerar att renovera. På så sätt kan ni undvika onödiga konflikter om buller och störningar.
  • Anlita fackman: För vissa typer av arbeten, som el och VVS, måste du anlita behöriga fackmän. Detta är inte bara för din egen säkerhet utan också för att undvika skador på fastigheten.

För mer detaljerad information om vad som gäller kan du läsa vidare på HSB:s hemsida.

Har ni några frågor eller funderingar? Tveka inte att höra av er till styrelsen. Lycka till med era projekt!